Teamzeilen

Heeft net als het matchracen een lange historie, en wordt met name in Engeland fanatiek beoefend waar de Universiteiten van Oxford en Cambridge een belangrijke bijdrage geleverd hebben aan de ontwikkeling van deze sport.

Het is een aantrekkelijke vorm van wedstrijdzeilen omdat het korte races zijn van elk circa 5-10 minuten met veel dynamiek en daardoor ook leuk en spannend voor het publiek. Anders dan bij matchracen vaar je in een team met twee of drie boten tegen één ander team. Het team waarvan de som van de finishplaatsen van de boten het laagst is, wint.

Teamzeilen is een zeer technische en tactische tak van wedstrijdzeilen, waarbij voldoende bootsnelheid en boothandling gecombineerd moeten worden met teamwork en communicatie. Het gaat er namelijk niet om als eerste boot over de lijn te komen maar om als geheel team het beste te presteren. De meeste actie vindt bij teamzeilen dan ook plaats in het wedstrijdveld, bij de bovenboei of downwind.

De afgelopen jaren wordt steeds meer in 2K format gezeild, met 2 tegen 2 boten. Hierbij onstaat bijvoorbeeld de situatie dat een team op de 1e plek ligt en de 2e boot op de 4e plek. Om als team te winnen moet de boot op de 1e plek zodanig manoevreren dat hij de boten van het andere team (die op 2e en 3e plaats liggen) afremt.

Een veel gebruikte strategie is om je tegenstander weg te brengen. Door vlak boven een tegenstander te varen op een aandewinds rak voorkom je dat hij of zij overstag kan om naar de boei te gaan. Je kan zo heel ver van de boei weg varen met één van je tegenstanders. Als het goed is, kunnen jouw teamgenoten dan twee plaatsen opschuiven in het klassement en daarmee misschien wel de overwinning bemachtigen. Dat jij dan als een van de laatsten finisht maakt niet uit.

De zeiler gebruikt hiervoor de Regels voor Wedstrijdzeilen en met name ook Appendix D. Ook bij het teamzeilen vindt het Umpiren op het water plaats, anders dan bij matchracen kun je hier een 1-ronde straf nemen of een 2-ronde straf krijgen als je niet je fout erkent.

Teamzeilen wordt in Nederland van o.a. gedaan met Regenbogen tussen de Friezen en de Hollanders. Andere popuaire klasses voor het teamzeilen zijn op international niveau Optimisten, 420, Firefly of Flying Junior.

Ook in 2012 wordt weer het NK Teamzeilen georganiseerd waarbij diverse regionale zeilverenigingen tegen elkaar zeilen. Voor meer informatie klik hier.