Matchracen

...is een spectaculaire en aparte tak van wedstrijdzeilen. Een tactisch spel, schaken op het water, boot tegen boot en – zoals ze bij de America’s Cup zeggen:.

There is no second

Het principe is eenvoudig: slechts 2 boten die tegen elkaar aantreden. De eerste die de finishlijn doorkruist heeft gewonnen.

Een typisch verschijnsel van het matchracen is de ‘dans der boten’ tijdens de zogenaamde pre-start. Deze fase is vaak beslissend voor het verloop van een wedstrijd. De tegenstanders confronteren elkaar tijdens 4 minuten om de beste positie te krijgen aan de startlijn. Degene die voorop ligt, heeft het voordeel om de tegenstander te controleren. In 75% van de gevallen is degene die start met de controle, gelijk aan de winnaar. De pre-start maakt dan ook integraal deel uit van de wedstrijd en onderscheidt de beste van de goede matchracers. Deze fase wordt gekarakteriseerd door het gebruikmaken van een repertoire van kennis van de regels, tactiek en boothandling.

Matchracen is zeer competetieve vorm van wedstrijdzeilen waarbij de meest slimme en tactische zeiler in het voordeel is. Niet alleen kennis van de regels maar ook de boothandling en techniek zijn bepalend wie gebruik maakt van de kansen. Immers, ook de wind speelt een grote rol, wie heeft de beste wind en wie maakt slimme slagen naar de bovenwindse boei?