Winterserie Matchracen 2023-2024

De DMTRA Winterserie is een serie Grade 5 matchrace evenementen die georganiseerd wordt door de Dutch Match & Team Racing Association, in samenwerking met het Watersportverbond. Per evenement kunnen zich veertien teams inschrijven waarbij een team moet bestaan uit 3 of 4 bemanningsleden met een maximum totaal gewicht van 262,5 kg. De teams worden verdeeld over twee groepen waarbij de groepen op niveau worden ingedeeld. 

De evenementen zullen plaatsvinden op het IJsselmeer bij Medemblik op de volgende data:

  • Stage 1: Zaterdag 10 november 2023
  • Stage 2: Zaterdag 9 december 2023
  • Stage 3: Zaterdag 13 januari 2024
  • Stage 4: Zaterdag 10 februari 2024
  • Stage 5: Zaterdag 9 maart 2024

Voor wie is het bedoeld

De DMTRA Winterserie 2023-2024 is bedoeld voor ervaren matchracers die hun skills willen blijven trainen dan wel verder verdiepen en voor schippers die nog niet zoveel ervaring hebben en het spel graag beter willen leren spelen. Er zullen per evenement maximaal 14 schippers worden uitgenodigd die op niveau worden ingedeeld in twee groepen. Deze groepen zullen apart worden gestart. Er zal rond de matches veel aandacht worden besteedt aan terugkoppeling naar de zeilers om de zeilers in de gelegenheid te stellen zo veel mogelijk te leren van de situaties die ze zijn tegengekomen tijdens hun match. Daarnaast zal er na ieder evenement een debrief worden georganiseerd waarin situaties kunnen worden besproken.

Kosten

De kosten bedragen € 90 per team per evenement en bij individuele deelname € 30,- per persoon.

Boottype

De wedstrijden worden gevaren in boten van het type Elliott 6. Deze worden ter beschikking gesteld door de organiserende vereniging.

Individuele zeilers

Zeilers die graag mee willen doen maar geen eigen team hebben kunnen zich individueel opgeven. Wij zullen dan proberen die zeilers bij teams te plaatsen die niet compleet zijn en nog bemanning zoeken. Zeilers die individueel willen deelnemen aan een evenement kunnen dit aangeven op het inschrijfformulier door in de rubriek “Bemanning” te vermelden “individueel”. Graag daarbij aangeven wat je ervaring is met zeilen (incl. spinnakeren)

Programma

Het programma van een evenement bestaat voor beide groepen uit het varen van een volledige round Robin, gevolgd door een finale. Voor en na het zeilen zal via een briefing en debriefing veel aandacht worden besteedt aan de tactiek en de regels van het matchracen. Aan de zeilers zal worden gevraagd bij te dragen aan de organisatie door te helpen bij de voorbereidingen (boten te water), het opruimen en het assisteren op het startschip. Daarnaast is er de mogelijkheid om mee te varen met de umpire om de wedstrijden eens mee te maken vanuit het gezichtspunt van de umpire. De organisatie zorgt, net als vorig jaar, weer voor de lunch.